- Βικτόρια
- I
(Alexandrina Victoria, Λονδίνο 1819 – 1901).Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας (1837-1901) και αυτοκράτειρα των Ινδιών (1876-1901). Κόρη του Εδουάρδου, δούκα του Κεντ, τέταρτου γιου του Γεωργίου Γ’ και της Βικτορίας Μαρίας Λουΐζας της Σαξονίας Σάαλφελντ. Παντρεύτηκε το 1840 τον εξάδελφό της Αλβέρτο της Σαξονίας-Κοβούργου-Γκότα και έμεινε χήρα το 1861. Ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία μόλις 18 ετών, όταν πέθανε ο θείος της Γουλιέλμος Δ’ και, με τη σοβαρότητα του χαρακτήρα της, το αίσθημα της ευθύνης και της οικογένειας και την αφοσίωσή της στη χώρα, εξύψωσε το γόητρο της μοναρχίας (που είχε κλονιστεί από τα σκάνδαλα της εποχής του Γεωργίου Δ’) στη μεγαλύτερή του λαμπρότητα, σε σημείο που να θεωρηθεί η Β. το ζωντανό σύμβολο των επιτευγμάτων της Αγγλίας στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα και των πεπρωμένων της αυτοκρατορίας. Στα πολιτικά ζητήματα συμπαθούσε τους συντηρητικούς, μεταξύ των οποίων εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Ντισραέλι, που τον ονόμασε λόρδο Μπίκονσφιλντ σε αντάλλαγμα του τίτλου της αυτοκράτειρας των Ινδιών που εκείνος της εξασφάλισε. Έτρεφε αντίθετα απέχθεια για τον Γλάδστωνα (Gladstone) και τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του, μολονότι δεχόταν το κυβερνητικό του έργο, αν αυτό είχε την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου. Η περίοδος της βασιλείας της Β., που χαρακτηρίστηκε βικτοριανή εποχή, συνέπεσε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μεγάλης Βρετανίας σε όλους τους τομείς: πολιτικό, κοινωνικό, τεχνικό και επιστημονικό, αποικιακό, οικονομικό, πνευματικό, ακόμα και στους τομείς της ενδυμασίας και του τρόπου ζωής. Από τους γάμους των εννιά παιδιών της, προέκυψαν συνδέσεις και με κατοπινά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ελλάδας.II
Η βασίλισσα Βικτόρια? στη διάρκεια της βασιλείας της υπήρξε άνοδος του βρετανικού γοήτρου σε όλους τους τομείς (Συλλογή Μπερταρέλι, Μιλάνο).
(Victoria).Ομόσπονδη πολιτεία της Αυστραλίας, στο νοτιοανατολικό άκρο της ηπείρου, η μικρότερη σε έκταση (227.420 τ. χλμ.) μετά την Τασμανία και η πιο πυκνοκατοικημένη (4.797.400 κάτ. το 2000), με πυκνότητα που υπερβαίνει τους 18 κατ. ανά τ. χλμ. Βρέχεται στα ΝΔ από τον Ινδικό ωκεανό και ΝΑ από τον Ειρηνικό. Οι ακτές της, έντονα διαμορφωμένες, παρουσιάζουν δύο ιδιαίτερα εκτεταμένες προεξοχές: τα ακρωτήρια Ότουεϊ και Γουίλσον, που περικλείουν μια ευρύτατη κόλπωση, στον μυχό της οποίας, στον κόλπο Φίλιπ, βρίσκεται η πρωτεύουσα Μελβούρνη (3.417.200 κάτ.), το σημαντικότερο λιμάνι της πολιτείας. Μετά την παράκτια επίπεδη ζώνη ακολουθεί συμπαγής οροσειρά, το τελευταίο προς τα Ν τμήμα της λεγόμενης Διαχωριστικής Οροσειράς, που το ύψος των κορυφών της κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 μ. Ύστερα το έδαφος αρχίζει να χαμηλώνει ομαλά, καταλήγοντας σε μια ευρεία πεδιάδα πλούσια σε νερά,η οποία συνεχίζεται με κλίση προς τον ποταμό Μάρεϊ.Η περιοχή, άλλοτε πλούσια σε φυσικά δάση και λόχμες, καλλιεργείται τώρα αρδευόμενη από άφθονα νερά ή χρησιμοποιείται για βοσκές και για την κτηνοτροφία βοοειδών και προβάτων. Τα κυριότερα αποθέματα του υπεδάφους αποτελούνται από κοιτάσματα χρυσού, λιγνίτη και βωξίτη. Η βιομηχανία, συγκεντρωμένη κυρίως γύρω από τη Μελβούρνη, αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στους τομείς της επεξεργασίας του μαλλιού, της κονσερβοποίησης κρεάτων, αλλά κυρίως της κατασκευής αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανών.Ένα πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο διακλαδώνεται ακτινοειδώς από την πρωτεύουσα συνδέοντάς την με τις πρωτεύουσες των γειτονικών πολιτειών καθώς και με τις σημαντικότερες πόλεις της Β., όπως το Τζίλονγκ (156.100 κάτ.), βιομηχανικό κέντρο και λιμάνι με αρκετή κίνηση, το Μπάλαρατ (81.000 κάτ.), το Μπέντιγκο (76.600 κάτ.) και άλλες μικρότερες.Στη Μελβούρνη, εξάλλου, βρίσκεται και ο κύριος όγκος του ελληνισμού της Αυστραλίας, των Ελλήνων δηλαδή που μετανάστευσαν στις αρχές του περασμένου αιώνα στη μακρινή ήπειρο.Τοπίο των Αυστραλιανών Άλπεων? στο βάθος διακρίνεται το όρος Μπογκόνγκ, το ψηλότερο της Βικτόρια.
III(Victoria). Ονομασία πόλεων, νησιών και εδαφών ανά τον πλανήτη, κυρίως σε κράτη-μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, τα οποία ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν της βασίλισσας Βικτορίας της Μεγάλης Βρετανίας. Κυριότερα από αυτά είναι:1. Πόλη (176.400 κάτ. το 2002) του νοτιοδυτικού Καναδά, πρωτεύουσα της επαρχίας Βρετανική Κολομβία, που βρίσκεται στο νησί Βανκούβερ. Είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και το κυριότερο λιμάνι του, με μεγάλη εμπορική κίνηση. Είναι επίσης σημαντικός τουριστικός προορισμός για όλους τους Βορειοαμερικανούς, χάρη στο ήπιο κλίμα της.2. Επίσημη ονομασία της πρωτεύουσας (6.780.000 κάτ. το 2002) του Χονγκ Κονγκ (βλ. λ.).3. Επίσημη ονομασία της πρωτεύουσας (22.800 κάτ. το 2002) των Σεϋχελλών (βλ. λ.).4. Πόλη (63.400 κάτ. το 2002) των ΗΠΑ, στο νότιο Τέξας.5. Νησί (Victoria Island, 208.000 τ. χλμ.) του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους. Αποτελεί έδρα μετεωρολογικών σταθμών και εξερευνήθηκε τη δεκαετία του 1830 από Βρετανούς εξερευνητές.6. Νησί του Αρκτικού ωκεανού, δυτικά της Γης του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Ανήκει στη Ρωσία και έχει μήκος 8 χλμ.7. Νησί της λίμνης Ναουέλ Ουάπι στην Αργεντινή, που έχει μήκος 16 χλμ.8. Έδαφος της ανατολικής Ανταρκτικής (πλήρης ονομασία: Victoria Land), νότια της Νέας Ζηλανδίας. Εξερευνήθηκε από τον Βρετανό σερ Τζέιμς Κλαρκ Ρος στα τέλη της δεκαετίας του 1830.
Dictionary of Greek. 2013.